Santa Cecília i les Ermites

Per la muntanya de Montserrat hi ha repartides unes quize ermites. Antigament subjectes a l'Abat de Montserrat, totes elles foren abandonades pels ermitans el 1811 tot fugint de la invasió francesa, i novament reedificades després del conflicte. No obstant, només unes poques van tornar a ser habitades, essent la majoria definitivament abandonades envers el 1822, la qual cosa suposà, amb el temps, que es deterioressin els edificis. Avui bona part d'elles conserva tan sols alguns dels seus murs.

Podeu trobar informació més detallada de les ermites a la pàgina web del Parc Natural de Montserrat. obre una pàgina nova

Santa Cecília

L'antic monsetir de Santa Cecília està situat a uns quatre quilòmetres del de Montserrat, a la vora de la carretera de Can Maçana. L'església, bàsicament la mateixa construïda al segle X, és un dels exemplars més purs de l'art romànic primitiu català, senzill i nu. Els seus tres absis, decorats amb arcuacions llombardes, corresponen a les tres naus interiors de parets de pedra tallada a cop de martell i emblanquinades ja originàriament. Aquesta construcció s'insereix bonament en el paisatge formant un bell conjunt. El monestir fou fundat entre el 942 i el 945 per l'abat Cesari; mai no tingué una comunitat massa nombrosa i el 1539 fou unit definitivament al de Montserrat. En l'actualitat, Santa Cecília acull un refugi de muntanya.

 Les Ermites

Ermita de Sant Joan

Per arribar-hi, cal prendre el funicular de Sant Joan. A l'estació superior superior es pot gaudir d'una prespectiva molt suggerent del monestir.

Ermita de la Santísima Trinitat

Només queden les restes d'algun mur, de la cisterna i de la capella del Sant Crist. En el segle XVII havia estat ampliada amb més estances perquè, juntament amb la de Sant Dimes, tenia un accés directe amb el monestir a partir d'unes escales de 660 esglaons.

Ermita de Sant Benet

Es construí el 1536 per tal d'escurçar entre una i altra ermita. Tan sols es conserva, però, una edificació en forma de capella d'una construcció posterior que avui s'utilitza com a refugi de muntanya.

 

Ermita de Santa Magdalena

Es conserven restes de murs i cisternes.

Ermita de Sant Antoni

Situada sobre de l'anomenada "Paret dels Diables, molt a prop del "Cavall Bernat".